Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

BABIČČINY KOLÁČE

S TVAROHEM A DROBENKOU
během dopoledne průměrná cena střední
Poctivý recept podle kterého pekly koláče už naši prapředkové. Lze do něho kombinovat i různé druhy náplní, namočené sušené ovoce a podobně.
BABIČČINY KOLÁČE
z 500g mouky

Suroviny


mouka pšeničná hladká 200 g
mouka pšeničná polohrubá 300 g
máslo 100 g
cukr krupice 80 g
mléko 200 ml
droždí čerstvé 40 g
žloutek 3 ks
rum tuzemský 2 lžíce  
sůl  
máslo na drobenku 40 g
mouka pšeničná polohrubá na drobenku 40 g
vlašské ořechy strouhané na drobenku 20 g
cukr moučka na drobenku 30 g
tvaroh měkký do náplně 250 g
cukr moučka do náplně 50 g
vejce do náplně 1 ks
cukr vanilinový do náplně 1 ks
pudinkový prášek jedna lžička do náplně  
citronová šťáva z poloviny citronu do náplně  
rozinky do náplně 80 g
vejce na potření 1 ks

Variace a možnosti

Kulaté koláčky s náplní uvnitř dokáží do konečného tvaru připravit i děti. Výborné jsou třeba doplněné sušeným ovocem, které předem trochu namočíte aby změklo. Skvělá je maková náplň kombinovaná s povidly a podobně.

Postup


1

Do teplého mléka rozdrobte droždí, přidejte trochu cukru, špetku soli a asi 100g mouky. Vše metličkou důkladně rozmíchejt, pak poprašte hrstkou mouky a takto připravený kvásek nechte přikrytý u tepla vzejít.

2

Žloutky, rozpuštěné máslo a cukr šlehejte nebo třete až se všechny suroviny spojí, hmota se trochu našlehá a zbělá.

3

Vykynutý kvásek vlijte do zadělávací mísy, přidejte šlehané máslo se žloutky, přidejte rum a postupně do všeho zapracujte prosátou mouku. Měkké těsto je třeba hnětat tak dlouho, až se počne odlepovat ze stěn nádoby. Těsto zaprašte moukou a nechte ho na teplém místě, přikryté vykynout.

4

Vykynuté těsto utužte, tedy důkladně prohněťte. Ukrajujte z něho větší kousky, které na pomoučněném vále rozválejte na plát silný asi 5 mm. Z něho krájejte čtverce, na každý vložte lžičku nebo lžíci tvarohové náplně. Potom cípy těsta spojte a umáčkněte a vzniklý koláček položte umáčknutou stranou na plech. Ten předem pomastěte nebo vyložte pečicím papírem. Kulaté koláčky potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou s ořechy. Před pečením je nechte vykynout.

5

Tvarohovou náplň připravíte důkladným promícháním tvarohu, cukru, vejce, citronové šťávy a pudinkového prášku s vanilkovou příchutí. Nakonec do tvarohu vmíchejte rozinky. Drobenku připravíte snadno tak, že všechny suroviny důkladně promísíte, nejlépe promačkáte prsty.

6

Koláčky pečte v předehřáté troubě při teplotě 170 - 180 stupňů, podle velikosti, 15 - 25 minut. Při podávání je lehce pocukrujte.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]