Postup
Do teplého mléka rozdrobte droždí, přidejte trochu cukru, špetku soli a asi 100g mouky. Vše metličkou důkladně rozmíchejt, pak
poprašte hrstkou mouky a takto připravený kvásek nechte přikrytý u tepla vzejít.
Žloutky, rozpuštěné máslo a cukr šlehejte nebo třete až se všechny suroviny spojí, hmota se trochu našlehá a zbělá.
Vykynutý kvásek vlijte do zadělávací mísy, přidejte šlehané máslo se žloutky, přidejte rum a postupně do všeho zapracujte
prosátou mouku. Měkké těsto je třeba hnětat tak dlouho, až se počne odlepovat ze stěn nádoby. Těsto zaprašte moukou a
nechte ho na teplém místě, přikryté vykynout.
Vykynuté těsto utužte, tedy důkladně prohněťte. Ukrajujte z něho větší kousky, které na pomoučněném vále rozválejte na plát
silný asi 5 mm. Z něho krájejte čtverce, na každý vložte lžičku nebo lžíci tvarohové náplně. Potom cípy těsta spojte a umáčkněte
a vzniklý koláček položte umáčknutou stranou na plech. Ten předem pomastěte nebo vyložte pečicím papírem. Kulaté koláčky
potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou s ořechy. Před pečením je nechte vykynout.
Tvarohovou náplň připravíte důkladným promícháním tvarohu, cukru, vejce, citronové šťávy a pudinkového prášku s vanilkovou
příchutí. Nakonec do tvarohu vmíchejte rozinky. Drobenku připravíte snadno tak, že všechny suroviny důkladně promísíte,
nejlépe promačkáte prsty.
Koláčky pečte v předehřáté troubě při teplotě 170 - 180 stupňů, podle velikosti, 15 - 25 minut. Při podávání je lehce pocukrujte.