Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

ARABSKÁ ČOČKA

ZNÁMÁ LUŠTĚNINA TROCHU JINAK
během dopoledne levný pokrm jednoduchá
Věřte, že i obyčejnou čočku dokážete za pomoci koření a zeleniny proměnit na pochoutku vonící orientem a dálkami.
ARABSKÁ ČOČKA
na 4 porce

Suroviny


čočka případně červená neloupaná 300 g
špenát listový 120 g
paprika 120 g
cibule 60 g
olej 50 ml
sůl mořská 12 g
kurkuma mletá  
koriandr mletý  
kmín římský mletý  
jogurt bílý hustý 200 g

Variace a možnosti

Arabská kuchyně používá nejčastěji červenou čočku. Do pokrmu lze přidat také drcená rajčata nebo rajčatový protlak. Namísto rýže či rýžových placek použijte spařený a bylinkami přivoněný bulgur.

Postup


1

U nás používanou čočku nechte hodinku nasát vodu a pak ji uvařte. V případě červené, neloupané čočky je doba máčení a vaření kratší. Luštěninu nerozvařte.

2

Na pánvi nebo v kastrole opékejte cibuli v rozpáleném oleji tak dlouho až se počne zabarvovat a zavoní. Pak přidejte na drobné kostičky nakrájené papriky a opět je nechte opékat až změknou, pustí šťávu a zavoní. Potom přidejte špenát, předem spařený a pokrájený na drobné kousky vše osolte podlijte trochou odvarem z čočky.

3

V troše zahřátého oleje rozmíchejte koření - kukrumu, koriandr a římský kmín - vždy asi necelou polovinu lžičky. Popřípadě můžete koření kratičce zapěnit ale velmi opatrně aby se v oleji nespálilo. Koření s olejem vmíchejte do čočky a stejně tak i zeleninový základ a vše krátce poduste. Na závěr vmíchejte do pokrmu jogurt a nebo ho přidávejte až na stůl a každý ať si sám do pokrmu osvěžující součást přidává sám.

4

Arabskou čočku podávejte s rýží nebo rýžovými plackami (dušená rýže a vejce).
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]