ARABSKÁ ČOČKA
ZNÁMÁ LUŠTĚNINA TROCHU JINAK
Věřte, že i obyčejnou čočku dokážete za pomoci koření a zeleniny proměnit na pochoutku vonící orientem a dálkami.
Postup
U nás používanou čočku nechte hodinku nasát vodu a pak ji uvařte. V případě červené, neloupané čočky
je doba máčení a vaření kratší. Luštěninu nerozvařte.
Na pánvi nebo v kastrole opékejte cibuli v rozpáleném oleji tak dlouho až se počne zabarvovat a zavoní.
Pak přidejte na drobné kostičky nakrájené papriky a opět je nechte opékat až změknou, pustí šťávu a
zavoní. Potom přidejte špenát, předem spařený a pokrájený na drobné kousky vše osolte podlijte trochou
odvarem z čočky.
V troše zahřátého oleje rozmíchejte koření - kukrumu, koriandr a římský kmín - vždy asi necelou polovinu
lžičky. Popřípadě můžete koření kratičce zapěnit ale velmi opatrně aby se v oleji nespálilo. Koření s olejem
vmíchejte do čočky a stejně tak i zeleninový základ a vše krátce poduste. Na závěr vmíchejte do pokrmu
jogurt a nebo ho přidávejte až na stůl a každý ať si sám do pokrmu osvěžující součást přidává sám.
Arabskou čočku podávejte s rýží nebo rýžovými plackami (dušená rýže a vejce).