Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

Rada

VAŘENÍ OBILNIN

Ráda bych vařila z obilí ale nemám s tím žádné zkušenosti.

V podstatě máte několik možností jak do pokrmů dodat kvalitní živiny z obilnin. Nejčastěji v prodejnách zdravé výživy je lze koupit celé, nebo částečně upravené na vločky, celozrnné krupice a mouky. V případě používání celozrnné mouky či krupice vycházejte z běžných receptů a postupů jen počítejte s tím, že do těst a směsí je třeba dávat trochu více tekutiny. To proto, že vláknina zastoupená v celozrnné mouce váže poměrně více vody než mouka vymletá tedy běžně užívaná. Výborné je užívání obilných vloček neboť jejich tepelná úprava je nepoměrně kratší, než když vaříte celé obilky. Pokud se rozhodnete vařit obilniny v celku pak doporučuji den dopředu je namočit do studené vody. Stejně jako třeba luštěniny. Během namáčení zrnka nabobtnají a změknou. Následně je vařte v čisté mírně osolené vodě, do které můžete přidat koření, bylinky, zeleninu a podobně. Cenný je také samotný odvar z obilek a naši předkové ho běžně používali na přípravu polévek nebo přidávaly do jiných pokrmů. Délka vaření je odvislá od jednotlivých druhů ale počítejte s hodinou i více.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]