Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

Rada

ŠPECLE NEBO HALUŠKY

Jaký je rozdíl mezi haluškami a špeclemi?

V podstatě je rozdíl pouze v pojmenování. Totiž drobné domácí těstoviny se na různých místech v oblasti střední Evropy připravovaly od pradávna z různých druhů mouky i směsí mouky a dalších surovin. Pojem špecle je převzat z něměckého spätzle a podobně se malé nočky z těsta nazývají spíše na jihozápadní straně zmíněného území. Halušky jsou to pak v oblastech severovýchodních. Na Ukrajině se vaří typické pohankové, Slovensko je typické haluškami ze syrových strouhaných brambor. Také se připravují špecle z vařených brambor a někde jsou tvarovány do podoby úzkých šišek, jinde zase silných nudlí a podobně. Nejčastěji se připravují z řidšího těsta, které se protlačuje skrze síto s většími kulatými otvory.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]