PIŠKOT - PŘÍPRAVA TĚSTA
Mám problém s piškotovým těstem. Někdy se to povede, jindy ne. Máte na piškot nějaký fígl?
Bez ohledu na to, že existuje celá řada zaručených receptů, používám jeden, který je už po generace cukrářů osvědčený. Jeho princip spočívá v tom že se na začátku ušlehá pevný sníh z bílků. Do bílků je dobré kápnout trochu citronové šťávy nebo přidat špetku soli. Do pevného sněhu pak zašlehejte cukr. Pozor přidávejte ho postupně po lžících a vždy když je cukr vmíchán přidejte další. Sníh tím zpevní, zahoustne. Pak už jen velmi zvolna nejlépe za pomoci ruční metly vmíchejte postupně žloutky a na konec opět postupně, vmíchejte po lžících předem prosátou mouku. Vzniklou piškotovou hmotu hned rozetřete na plech nebo urovnejte do formy a pečte v předem rozehřáté troubě.
Důležité je pozvolné a postupné zašlehání a vmíchání všech surovin do základního bílkového sněhu. Pokud budete mít v receptu i trochu oleje pak ho postupně přilévejte či spíše přikapávejte spolu s moukou.
Běžně se používá poměr na jedno vejce jedna plná polévková lžíce cukru krupice a jedna lžíce polohrubé mouky. Na běžný plát připravíte piškot z pěti vajec.