MASOVÁ ROLÁDA - SVAZOVÁNÍ
Jak mám svazovat masovou roládu aby byla pěkně pravidelná a při pečení se nedeformovala.
V dřívějších dobách, kdy nebyly k dispozici speciální fólie se masové rolády pečlivě svazovaly motouzem a to pokud možno co nejhustějšími oky pečlivě staženými. Někdy se k tomu používaly i plátna či utěrky a přes ně se roláda svazovala v případě, že se vařila v páře nebo tekutině.
V současnosti je nejpraktičtější zavinout roládu do alobalu - hliníkové fólie, pevně stočit oba konce válce a lehce je vtlačit do středu rolády. pokud použijete dostatečný kus pevné fólie bude roláda držet tvar pravidelného válce. Takto zabalenou roládu nejprve pečte ve vyšší vrstvě vody nebo přikrytou vařte. Je dobré volit teploty do 150 stupňů tedy pozvolnou úpravu. Když je maso téměř měkké, je možné vaše dílo vybalit z fólie neboť už bude držet tvar a při vyšší teplotě okolo 200 stupňů dopéci roládu aby měla pěkně opečený povrch.