LUŠTĚNINY - VAŘENÍ
Jak správně vařit luštěniny?
NAMÁČENÍ
Protože se luštěniny z lusků po dozrání vyluští a potom, aby se daly skladovat, rychle usuší, měl by každý, kdo je chce poté konzumovat, počítat s tím, že Většina luštěnin se musí nejprve namočit. U různých druhů je to velmi rozdílné.
DÉLKA NAMÁČENÍ - Malé druhy čočky se dopředu namáčet nemusí - normální čočka potřebuje jednu či dvě hodinky - hrách, cizrnu a fazole namočte na noc pokud budou druhý den k obědu, tedy 6 _ 8 hodin - velké fazole chtějí samozřejmě více jak dvanáct hodin - nejdelší namáčku potřebuje sója 16 i 24 hodin.
Do vody na namáčení nic nedávejte. Četl jsem totiž v několika knihách, že je dobré přidat trochu jedlé sody, kvůli rychlému změknutí. Možná, že je to pravda, ale bezpečně si touto metodou zlikvidujete v luštěninách mnohé vitaminy a živiny.
Doporučuji luštěniny před samotným máčením několikrát propláchnout a zároveň můžete posbírat některé nečistoty plovoucí na povrchu. Také počítejte s tím, že luštěniny natáhnou vodu do sebe a tudíž je zalijte větším množstvím vody. Na váhu přibudou nejméně dvakrát.
VAŘENÍ
Namočené luštěniny nevařte ve vodě v níž se máčely, ale slijte je případně i propláchněte a pak zalijte vodou čistou. Zlepšíte tak jejich stavitelnost a také vám při vaření nebudou tolik pěnit. Při vaření luštěnin je dobré přidat různé koření a bylinky (saturejku, provensálské koření, kmín, mletý zázvor ap.) ale v žádném případě sůl nebo ocet. Luštěniny vařte zprvu zprudka ale jen krátce a pak dovařujte velmi zvolna, jen aby probublávaly.
Délka vaření je závislá na druhu. Pro vaření sóji počítejte až dvě hodiny varu a u velkých fazolí půl druhé hodiny. Hrách a běžné fazolky budete vařit 40 minut a čočka by měla být vařená do dvaceti minut. Loupanou a půlenou červenou čočku stačí vsypat do dušeniny či polévky a během pěti minut je měkká.