Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

Rada

LUŠTĚNINY - PŘIDÁNÍ JEDLÉ SODY

Slyšela jsem, že se při vaření luštěnin má do vody přidávat jedlá soda, aby luštěniny tolik nenadýmaly. Je to pravda a nevadí to luštěninám.

Tuto praxi radí některé, zpravidla starší kuchařské knihy. Je to ale chyba neboť soda při vaření decimuje cenné vitaminy zvláště pak vitaminy řady B a nemá žádný vliv na plynatost, kterou luštěniny při trávení způsobují. Pro zmírnění nepříjemných následků trávení je dobré slévat vodu v níž se těstoviny vařily, vařit je v čisté vodě s přidáním bylinek, nejúčinnější je saturejka. Při vaření lze přidat i sušenou směs provensálského koření.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]