KYNUTÉ TĚSTO - ZADĚLÁVÁNÍ
Prosím o zaručený způsob, jak zadělám kynuté těsto na buchty a koláče. V různých knihách je několik způsobů. Který z nich je nejlepší?
Máte pravdu v tom, že se různí způsoby jak zadělat kynuté těsto. Princip, který vám doporučuji je vyzkoušený a daří se podle něho zadělat i těm, kdo nemají žádnou praxi. Na kynuté těsto je třeba připravit kvásek - zpravidla je to teplé mléko, trochu mouky, droždí, trochu cukru případně soli a vše metlou promíchat na řídkou kašičku, kterou navrch poprášíte moukou a necháte přikrytou vykynout - vzejít. To trvá několik minut. Další tekuté součásti těsta je dobré vyšlehat do stejnorodé pěny - jsou to zpravidla vejce nebo žloutky, tuk (máslo, sádlo, olej) a cukr nebo případně med. Do této hmoty přidejte případně vanilku nebo vanilínový cukr, rum nebo likér. Poté vzešlý kvásek a vyšlehanou pěnu spojte a postupně do tohoto řídkého základu přidávejte předem prosátou mouku. Je dobré zpracovat nejprve řidší těsto s polovinou nebo dvěma třetinami mouky a pak dodávat zbytek a těsto dohustit. Tím připravíte stejnorodé hladké těsto, které se po určité době přestává lepit na okraje mísy. Toto těsto pak nechte zaprášené moukou vykynout, znovu uhněťte a poté dál zpracujte.
Mějte na paměti, že řidší těsto jde snadno zahustit ale husté se už jen velmi obtížně ředí a uhněte do stejnorodé hladké hmoty.