Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

Rada

JAK NA ČISTÝ VÝVAR

Jak docílit průzračně čistého vývaru. Četla jsem, že se bujón čistí bílky.

Nejzásadnější pro uvaření čistého vývaru je způsob jeho vaření, kdy se v podstatě nevaří ale jen, jak se odborně říká, táhne nebo převaluje. Také se tento stav popisuje jako var - nevar a v nádobě dochází k tomu, že ode dna vystupují jen velmi zvolna malé bublinky. Na počátku vaření a v jeho první fázi je dobré sbírat z povrchu případnou pěnu (vysrážené bílkoviny), které by později polévku mohly zakalit. Pro čistý vývar se také polévkové kosti několikrát spařují a až teprve potom vyvařují. Při zcezování je pak možné vložit do síta plátěný ubrousek a zvolna nechat vývar přes plátno prokapat. Tím také odfiltrujete z polévky část tuku.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]