STEAKY - NÁZVOSLOVÍ
Můžete jednoduše vysvětlit všelijaké mezinárodní názvy steaků, které se vyskytují na jídelních lístcích v restauracích. Například "filet mignon", "chateaubriand" atd.
Mezinárodně se užívají nejčastěji níže uvedená pojmenování řezů masa, ale velmi často se stává, že v restauracích netuší co správně znamená výraz, který mají na lístku. Proto je lepší se před objednávkou domluvit s obsluhou případně kuchařem.
BIFTEK - tak je u nás označován zpravidla řez ze středu pravé svíčkové - takéž je nazýván FILET STEAK nebo TOURNEDO. Dvojitý biftek se označuje jako CAHTEAUBRIAND. Z pravé svíčkové se dále krájí tenčí plátky které se povětšinou nazývají FILET MIGNON (filet miňon), česky SVÍČKOVÉ ŘEZY.
Z nízké roštěné označované někde jako ROASTBEEF se krájí ENTRECOTE (entrkót) nebo RUMPSTEAK (rampstejk) česky ROŠTĚNÁ. Z tak zvané květové špičky na kýtě se krájí tak zvaný HAMBURGER STEAK.
Další názvosloví pak pochází z amerického způsobu krájení steaků. v tomto případě se nekrájí čisté maso ale celý blok ze zadní části podélně rozpůleného hřbetu. Základní řezy nesou tyto názvy (od předu dozadu) RIB (EYE) STEAK, CLUB STEAK, T-BONE STEAK, SIRLOIN STEAK, ROUND STEAK.
Také se můžete setkat s termínem STEAK TARTAR - tak se nazývá syrové maso u nás jmenované tatarák.
Všeobecně pojmenování STEAK znamená kus masa nebo řez masa ve francouzštině je obdobou FILET u nás ŘÍZEK a v německy mluvících zemích SCHNITZEL (šnytzl)